Artikelen

Hoe is het nou met… #16

SVEN VAN HEIJNINGEN (48, KHON KAEN/ISAN) duikt tijdens de lockdown van de weeromstuit de keuken in. Met kleefrijst, gist en plastic emmer. Eens kijken of het lukt rijstwijn te maken. Op z’n Thais.

Hij houdt van experimenteren. Normaal doet hij dat voor z’n grafische bedrijf. En in de bijbehorende inktfabriek. Maar daar ligt alles stil. Zodat hij z’n heil thuis zoekt.

‘Om mijn zinnen te verzetten. Om niet in paniek te raken. Om m’n hoofd leeg te maken.’

Als de Corona-crisis begint is het nog razend druk bij Procraft, dat gepatenteerde gezeefdrukte stencils levert waarmee mensen thuis van alles kunnen decoreren – van vazen, wanden, lampenkappen en gordijnen tot (afwasbaar) kindergezichten.

In Thailand zijn de producten te koop bij de grote ketens HomePro en Index Living Mall. In de Lage Landen bij de 8 vestigingen van knutselwinkel Pipoos.

Het bedrijf is wereldwijd een grote speler. ‘Maar ach, dat ben je al snel in een kleine nichemarkt.’

Dan slaat de crisis alsnog hard toe.

‘In nog geen week tijd zet iedereen orders on hold. Opeens komen van alle kanten afzeggingen. Van groothandels en distributeurs in Azië, Europa, VS en Canada. Echt onwezenlijk.’

‘Onwezenlijk ook omdat we in Khon Kaen niet echt een crisisgevoel hebben. De Isaan is relatief veilig. Mensen dragen wel mondkapjes, maar tamelijk relaxed. En omdat het hier niet toeristisch is, zijn er geen neergelaten rolluiken. Geen stille straten. Je zou Corona bijna vergeten.’

Hij is met z’n jonge gezin bewust in het rustige rurale Khon Kaen gaan wonen, waar de eigen
inktfabriek staat. Productie en verkoop hebben plaats in vestigingen in Bangkok, Taiwan en Nederland.

Als de rijstwijn is gelukt, destilleert hij Amaretto. Om na 3 weken in de keuken toch weer de inktfabriek in te stappen voor experimenten daar. Fris en wel.

‘Dan heb ik de rust om ideeën uit te testen. We maken nieuwe ontwerpen. Proberen nieuwe technieken uit.’

Belangrijk wapenfeit is de ontwikkeling van een nieuwe inkt.

‘Goedkoper. En milieuvriendelijker. Ook dat laatste is voor afnemers van belang, want overheden stellen steeds meer eisen op dat gebied.’

Mede door die Corona-vernieuwingen is de productie inmiddels weer bijna op het oude niveau.

‘Mensen houden wereldwijd de hand op de knip. Maar gelukkig blijken ze juist nu graag thuis creatief te zijn.’

UPDATE DECEMBER 2020: Ongekende pieken en dalen. Maar alles bij elkaar was 2020 niet slecht. En de eerste leveranties voor het nieuwe jaar liggen klaar. Vooral voor de USA. Dat land doet het beter dan Europa, dat wat achterblijft. Grote klanten zetten voorzichtig in voor de eerste maanden van het nieuwe jaar. Maar het tweede kwartaal zal vast beter zijn.

Info: www.procraftconcepts.com

Gratis journalistiek mogelijk maken? Zie heer voor meer info!
 
Volg ons op facebook!