Artikelen

Hoe is het nou met… #26

PHILIP VAN DENDER (61, NAKHON RATCHASIMA) exporteert zijn Belgische wafels naar 27 landen. Van Azië, Australië en het Midden-Oosten tot Amerika en Canada. Corona of niet. Hij mag niet klagen. Maar het is wel jammer dat hij z’n internationale distributeurs en klanten niet kan bezoeken.

‘Normaal ben ik 100 dagen per jaar op reis. Dat mis ik heel erg. Ook de beurzen. De laatste was Dubai, lang geleden, in februari.’

Zonder buitenlandse trips voelt hij zich opgesloten in Korat – de andere naam van de grote industriestad in het noordoostelijke landsdeel Isan.

‘Mijn sociale leven is bijna nul. Het is de tweede stad van het land. Maar ik ken er geen Belgen. Alleen 2 Hollanders. Ben blij als ik een reden heb voor de reis van 3 uur naar Bangkok. Een afspraak bij m’n boekhouder Mazars. Of een bestuursvergadering van onze Kamer van Koophandel, de Beluthai.’

De ooit tot beste patissier van België uitgeroepen banketbakker, heeft in Thailand 2 giga-ovens van Nederlands fabrikaat: Een van 35 meter lang, de andere ‘slechts’ 20. Daarmee kan ie – letterlijk aan de lopende band – 27.000 wafels per uur produceren. En dat gebeurd ook geregeld.

Tot het vroege voorjaar staan de band-ovens nog 12 uur per dag aan, 6 dagen in de week. Ook voor ook flensjes, mini-eclairs, soesjes, speculaas en sinds januari ‘vol au vents’ (pasteitjes oftewel hertoginnenhapjes) en lange vingers. Maar de omzet is nu 30% minder en de productietijd is teruggebracht naar 5 dagen per week.

‘Want opeens viel de leverantie stil aan grote Aziatische hotels, aan cruise-schepen in Hong Kong en vliegmaatschappijen als Singapore Airlines, Qantas en Emirates. We draaien toch nog redelijk dankzij de toegenomen retail-vraag: Supermarkten en delicatessenzaken in de hele wereld doen het beter dan ooit. Ze zijn blij met onze producten. Dat blijken uitstekende impuls-aankopen!’

Dat wafels, flensjes en soesjes – verkocht onder de eigen naam Mountain Mist of die van klanten – zijn bij grote afnemers populair: In de fabriek worden ze ingevroren. En op bestemming ontdooid blijven ze in het schap 5 maanden goed dankzij een unieke samenstelling van het deeg. De concurrenten garanderen slechts 2 maanden.

‘Niemand kent mijn recept. Zelfs mijn vrouw niet. Het mixen van de ingrediënten doe ik zelf. Zit niks geks in, hoor. Alleen maar goede kwaliteit: Bloem, margarine en parelsuiker komen uit België. En de eieren kakelvers van farms in de buurt. Daarom zitten we ook niet in Bangkok: Daar kun je er geen 17.000 stuks per dag kopen.

De 24 personeelsleden heeft hij in dienst gehouden.

‘Ze hebben nu tijd voor cursussen. Over voedselhygiëne. En common sense – kan nooit kwaad in Thailand. We werken ook aan nieuwe producten. Om de concurrentie ook in creatief opzicht voor te blijven. Bijvoorbeeld soesjes met Thaise ananas, mango en kokosnoot. Zie dat elders maar eens na te maken.’

> Info: Philip van Dender is bereikbaar via LinkedIn; zijn bedrijf Mountain Mist heeft geen website of Facebookpagina

> Gratis online-journalistiek mogelijk maken? Zie hier voor meer info

Volg ons op Facebook!