Artikelen

Hoe is het nou met… #13

MARTIJN BOLHOEVE (45, HUA HIN) gaat er voor: Het enige echte Nederlandse cafe-restaurant in Thailands Koninklijke badplaats moet de Corona-crisis doorstaan!

Hoe moeilijk soms ook, hij blijft lachen. Zijn zaak heet niet voor niets Say Cheese!

‘Ik weet zeker dat we kunnen overleven. Maar dan moeten Nederlanders en Vlamingen hier me dat wel gunnen.’

‘Dus aarzel alsjeblieft niet. Weet dat iedereen zeer welkom is. Ook aan de grote stamtafel. Kom langs voor een broodje haring. Voor erwtensoep. Hollandse maaltijden en snacks. En vooral voor gezellige ontmoetingen – juist nu zo belangrijk.’

Met het wegblijven van toeristen verloor hij in 1 klap de helft van z’n klanten.

‘Maar ook lokale expats en pensionado’s verdwijnen: Ontslagen bij hotels en noodgedwongen terug naar huis. Of voor lange tijd terug om de kleinkinderen te zien, die nu niet naar Thailand kunnen komen.’

Gelukkig komen er ook nieuwe stamgasten. Nederlanders en Vlamingen die nu, anders dan vroeger, behoefte hebben aan een gesprek met landgenoten.

‘Ik heb klanten die daar 40 minuten voor rijden! En ook mensen uit Bangkok weten ons vaker te vinden. Ze slapen hier. Of ze zoeken ons op als ze een paar dagen elders in Hua Hin zijn. Heel gezellig!’

Positief blijven is zijn parool. En doordacht hard werken is de kracht van de voormalig ‘botenbaas’ in de Rotterdamse haven.

Toen hij – 2 maanden nadat hij Say Cheese overnam – hoorde dat de zaak de volgende dag dicht moest, was het alsof hij met z’n hoofd tegen de muur loopt.

Twee dagen trekt hij zich terug. Om na te denken. Dan laat hij weten dat de zaak weer open is. Voor ophalen en bezorgen.

‘Bezorgdiensten Foodpanda en Grab wees ik de deur. Die vragen 35% commissie. Dus ben ik zelf maaltijden en snacks gaan rond brengen.’

De ophaal/bezorgservice blijft belangrijk voor de omzet. Dat geldt ook verhuur van brommers. En verkoop van sambal en mondkapjes.

Net nieuw zijn vouchers, die 10% korting geven. En om kosten te besparen krimpt de zaak van 3 naar 2 townhouses.

‘Ik grijp elke mogelijkheid aan die bijdraagt aan behoud van Say Cheese. Voor mezelf. En voor al m’n gasten!’

UPDATE DECEMBER 2020: Het is helaas nog niet echt drukker. Maar hij is matig positief voor 2021. Druppelsgewijs komen bekednen tereug naar Hua Hin. Gelukkig blijft de koninklijke badplaats in weekends populair bij expats uit Bangkok en andere plaatsen. Daar profiteert Say Cheese ook van.

Info: www.saycheesehuahin.com

Gratis journalistiek mogelijk maken? Klik hier voor meer info

Volg ons op Facebook!