Artikelen

Hoe is het nou met… #10

LEO VOS (66, CHA-AM, links) en MARC PULLES (55, JOMTIEN, rechts) kunnen al 5 maanden niet naar huis. Net als andere Nederlandse en Vlaamse pensionado’s, die Thailand niet in mogen en op onze oproep reageerden. Het doet pijn. De heimwee neemt toe. Ongemak en extra kosten ook.

Onder strenge voorwaarden laat Thailand sinds 1 juli Europeanen toe getrouwd met een Thai en/of met op eigen naam geregistreerde Thaise kinderen hebben. Of met een werkvergunning. Maar veel 50-plussers (met ‘retirement-visa’) die net voor de grenssluiting begin maart in het buitenland waren, vallen buiten de boot.

Leo: ‘Ik woon 9 jaar in Thailand. Ik betaal hier belasting. En woon er samen met m’n Thaise vriendin en onze 3 jonge kinderen. Ze zijn niet geregistreerd op mijn naam. Maar ik hou ontzettend van ze en draag al 9 jaar voor hen zorg.’

‘De oudste wordt vandaag 15. Daar wil je bij zijn. Het vreet aan me.’

Ook Marc wil liever vandaag dan morgen terug naar zijn appartement. Hij woont er 8 jaar en liet het 2018 verbouwen.

‘Ik ben uit m’n ritme. Mis m’n kennissen, m’n bridgevrienden, de gezelligheid van Tulip House… Ik mis m’n sociale leven.’

‘En de ruimte en rust van m’n woning. Ik trek nu van vakantiehuisje naar Airbnb. Steeds ergers anders in Nederland, omdat er al reserveringen waren. Onprettig. En kost me in vakantiemaanden – inclusief huurauto – tussen 1500 en 2500 euro per maand.

Leo woont nu 5 maanden in bij zijn jongste zoon in Nederland. Staat nu op punt te verhuizen naar z’n oudste.

Net als Marc heeft hij het vergeleken met anderen nog redelijk voor elkaar.

We krijgen ook berichten over zeer krappe huisvesting, bijvoorbeeld van een stel in een hete stacaravan op de Veluwe. En iemand die in de Filipijnen is gestrand, nu bij familie van zijn vriendin inwoont en eigenlijk dringend een operatie nodig heeft in Bangkok.

Marc heeft begrip voor het voorzichtige Thaise toegangsbeleid. Is ook zonder meer bereid te betalen voor Corona-tests en 2 weken hotel-quarantaine.

‘Thailand is mijn thuis. Maar heb niet het gevoel dat de instanties dat serieus nemen. Vind dat hier een taak ligt voor de ambassade. Die zou bij de Thaise overheid voor onze belangen moeten opkomen. Als individue bereik je niets.’

Leo had al een paar keer contact met de NL- ambassade.

‘Maar die zegt zich niet met interne Thaise zaken te willen bemoeien. Ik vind dat we slecht worden vertegenwoordigd. De vorige 2 ambassadeurs hadden meer gevoel voor dit soort problemen.’

Typisch Thailand wenst Leo, Marc en al hun lotgenoten veel sterkte. Shok dee!

UPDATE DECEMBER 2020: LEO zit nu voor 2 weken in quarantaine – en verheugt zich op hereniging met zijn Thaise gezin. Nu nog heeft hij alleen de 4 muren van zijn Bangkokse hotelkamer, al mag hij sinds vandaag even luchten onder begeleiding. Op Tweede Kerstdag ziet hij iedereen in Cha-Am en Hua Hin weer. Eindelijk.

UPDATE DECEMBER 2020: MARC heeft zich na 2 weken quarantaine al weer een week ondergedompeld in het pensionado-leven van Jomtien en Pattaya. In Tulip House heeft ie al prijzen in de wacht gesleept met bridge en pubquiz. Normaal zou hij in het voorjaar weer even naar Nederland gaan voor werk. Maar hij denkt niet dat hij gaat en hoopt de werkzaamheden online te kunnen verrichten. Vanuit Thailand.

> Gratis journalistiek mogelijk maken? Kijk hier voor meer info!

Volg ons op Facebook!