Artikelen

Hoe is het nou met… #32

Hoe is het nou met…

STIJN OOIEVAAR (38, NOORD-PATTAYA) maakt een jaar geleden een vliegende start met zijn bedrijf ‘Stork Promotional Products’. Dankzij Corona.

Samen met z’n Thaise vrouw Paint start hij net de nieuwe firma voor promotie-kleding op, als vanuit Europa een order binnenkomt voor mondkapjes-met-logo. De directieleden zijn dan nog de enige 2 medewerkers. Ze maken een ontwerp en zetten in hun ‘Thaise shophouse’ de net uit China gearriveerde printers en persen aan. Een jaar later hebben ze 40 mensen in dienst, verdeeld over 3 panden in de straat.

En daar blijft het niet bij. ‘Ondernemen is doen. Ook in Corona-tijd.’

‘We hadden het niet druk. Waren het bedrijf nog maar net begonnen. Bovendien: De vraag naar bedrukte shirts en andere artikelen was net stil gevallen. De horeca moest dicht. Beurzen gingen niet door. En evenementen werden afgeblazen. De mondkapjes brachten redding. Meer dan dat. De bestellingen via re-sellers volgden elkaar snel op. In Nederland, België en vooral ook Duitsland. De grootste order was goed voor 20.000 stuks.’

Na een lange vakantie verliest hij 6 jaar geleden z’n hart aan Thailand. Verliefd op land, eten, mensen en tenslotte ook op Paint. Hij verkoopt z’n bedrijf in Eindhoven, trouwt en begint in 2019 Stork – de Engelse vertaling van z’n achternaam.

Hij onderscheidt zich van bedrijven in Europa door alles zelf te maken. Voor een mooie Thaise prijs levert hij Nederlandse kwaliteit. Precies zoals de klant het wil. Dat begint met een rol goede stof en dito design. En eindigt met zelf geprinte, geperste en genaaide t-shirts, blouses, broeken, schooluniformen, voetbal-tenues, rijwielpakken, tassen, hoeden, handdoeken… en dus ook mondkapjes.

‘Let wel, we kunnen zo het hele product bedrukken. In full colour. Het is veel meer dan het bekende Hollandse zeefdrukje waarmee je een logo van maximaal 30 bij 40 op een shirt zet. Daardoor kun je bij ons dus ook terecht als je zelf kleding ontwerpt.’

We hebben geluk gehad met die mondkapjes, benadrukt hij. Daar laat hij anderen van profiteren. Zijn designers en naaisters verdienen goed, zijn optimaal verzekerd, krijgen overuren betaald en werken ‘in de airco’ – in Thailand allemaal niet vanzelfsprekend.

Hij heeft ook een goed sponsor-doel gevonden: Friso Poldervaart cs van hulpactie ‘Dinner from te Sky’ kregen eigen mondkapjes voor het werk in Bangkoks sloppenwijk Klong Toei. Binnenkort levert hij daar bovendien voetbalshirts voor de jochies van het wijk-elftal.

In Bangkok komt binnenkort ook z’n eerste winkel. Om de lokale markt te veroveren. Mensen kunnen er materialen zien en voelen. En bestelde kleding passen. ‘We zijn serieus bezig met iets in de buurt van Icon Siam.’

De Stork slaat zijn vleugels uit.

Website Stork Promotional Products

Info sponsorproject ‘Dinner from the sky’ in ‘Hoe is het nou met…’ aflevering 22 

Voor nieuwe afleveringen ‘Hoe is het nou met…’ volg onze facebookgroep Typisch Thailand Telex 

Als het kan, help ons dan onafhankelijke online-journalistiek mogelijk maken