Artikelen

Hoe is het nou met… #31

Hoe is het nou met…

MARCEL CANTERS EN DOCHTER ALLISON (57 EN 27, BANGKOK) werken samen bij Lasermed, het door Marcel opgerichte bedrijf dat Europese lasers voor beauty-behandelingen levert aan medische klinieken en ziekenhuizen in Thailand.

Ondanks Corona gaat het goed met de zaak. Maar Allison droomt sinds de crisis van een nieuwe toekomst als kunstenaar. En haar trotse vader gunt haar die van harte.

Acne-verwijdering, huidverjonging, ontharing en – nieuw! – vaginale correcties. Ook in crisistijd blijft de belangstelling van Thai groot. Komt door het Thais boeddhisme, denkt Marcel: Zorg dat je goed in je vel zit. Zie er goed uit. Wees blij met jezelf. Heb succes. Dan kun je ook iets voor anderen betekenen.

Nederland telt 175 dermatologische klinieken op 17 miljoen inwoners: Thailand heeft er ruim 3.000 voor de nog geen 17 miljoen Thai die zich financieel een laserbehandeling kunnen veroorloven. En die markt groeit nog steeds. Hoewel zo’n laser toch gemiddeld 50.000 euro kost.

Probleem is nu niet de vraag, maar de door Corona haperende productie in Italië. Er zijn in Thailand 25 apparaten verkocht die vooralsnog niet zijn geleverd.

Vader en dochter werken eraan om minder afhankelijk te zijn van het buitenland.
Door in Thailand zelf lasers in elkaar te zetten. Een nieuw licht-apparaat bevoorbeeld. Een soort zonnebank, die je via een kliniek een paar maanden in huis krijgt. Tegen acne. En misschien ook wel tegen een donker wordende huid!

Allison studeerde product design en is druk  met het ontwerp van het nieuwe apparaat. Ze is ook verantwoordelijk voor de Lasermed-stands. Maar beurzen zijn er door Corona niet.

Eerder al vond ze op internet een nieuwe kleisoort. Je kunt er prachtige kunstwerkjes mee maken. De klei blijft zacht en laat zich door een geduldige hand tot in de kleinste details voegen. Pas als je helemaal tevreden kan het de oven in. Gewoon thuis, in de keuken.

Tijdens de crisis stort ze zich elke avond vol overgave op de polymeer-klei. Ze ontdekt steeds meer mogelijkheden. Geeft de huis-elf Dobby uit Harry Potter een mantel die zo fijn is bewerkt, dat ie lijkt geborduurd. En wint een prijs bij een internationale wedstrijd met een Valentijns-figuur (zie foto), door de jury geroemd om zijn vakkundig vastgelegde  emotionele uitstraling.

Inmiddels legt een camera haar activiteiten vast voor een groeiend aantal volgers op social media. Op YouTube, Facebook en Insta.

Ze denkt aan verkoop via online-kanalen voor ambachtelijke kunst. Maar ook galeriehouders zien mogelijkheden. Uniek werk is het. En van opvallende kwaliteit.

Hoe dan ook: Ze weet het zeker, ze gaat van deze hobby haar werk maken. Belangstellenden kunnen zich melden!

Info:

Foto’s, video’s en contactinfo Allison Canters, A.C Arts

Contact Lasermed

Eerdere afleveringen ‘Hoe is het nou met’ op site Typisch Thailand

Aankondiging nieuwe afleveringen ‘Hoe is het nou met’ via ‘Typisch Thailand Telex’

Doneer en maak onafhankelijke online-journalistiek zoals die van Typisch Thailand mogelijk