Artikelen

Corona: Al op vakantie in Thailand?

Corona: Al op vakantie in Thailand? – Update 5 juni, zie voor laatste info onze facebookgroep Typisch Thailand Telex

PHUKET IS VANAF 1 JULI HET EERSTE STUKJE THAILAND DAT ‘OUDERWETS’, QUARANTAINE-VRIJ OPEN GAAT VOOR TOERISTEN, althans gevaccineerden en hun kinderen – zie verderop in dit artikel. Streven is dat dit vanaf oktober ook geldt voor Bangkok, Chiang Mai, Buriram, Krabi, Phang Ngai, Perchaburi (Cha-Am), Prachuap Khriri Khan (Hua Hin), Surat Thani (Koh Samui) en Chonburi (Pattaya/Jomtien).

Heel Thailand moet eind 2021 volgen, als 70 procent van de Thai is gevaccineerd. Maar vooralsnog geldt verplichte quarantaine van 14 dagen – zie verderop. Vakantiereizen naar Thailand vanuit Nederland en België worden niet langer ontraden. Maar iedereen voor zich moet de vraag beantwoorden of zo’n reis nu aantrekkelijk is. Daarbij wil Typisch Thailand je helpen met onderstaande info. Dat doen we vanuit Bangkok als onafhankelijk journalistiek platform. 

Volg voor ons laatste nieuws de dagelijkse updates in onze Facebookgroep Typisch Thailand Telex. Bezoek voor bureaucratische info altijd de websites van de Thaise ambassade in Den Haag of Brussel. Weet dat zowel situatie als regelgeving snel kunnen veranderen. En ook dat op Engels- en Nederlandstalige social media vaak oude, niet-complete en onjuist geduide berichten voorbij komen. 

 

Corona: Al op vakantie in Thailand?

DE COVID-SITUATIE IN THAILAND NU:

Tot april dit jaar heeft Thailand de situatie onder controle. De eerste en tweede golf rollen vooral door snel af te schermen locaties: Met name grote versmarkten en dito fabriekscomplexen ten zuiden van Bangkok. Meeste slachtoffers waren (soms illegale) arbeidsmigranten uit buurland Myanmar, die dicht opeen wonen. 

Een besmetting tijdens ongeoorloofd feesten in een Vip-bar in Bangkok, leidde begin april – via bezoekers, DJ’s, bedienend personeel, schoonmakers – tot snelle verspreiding van het virus naar uitgaansgelegenheden door het hele land. En vandaar uit naar de woningen en families van met name de armste werkers. 

Vooral waar besmette personen noodgedwongen dicht op elkaar leven, ontstaan grote uitbraken. Met name ook in de 1270 sloppenwijken van Bangkok. In de grootste – Klong Toei met 100.000 inwoners pal ten zuiden van uitgaansgebieden Sukhumvit – is de situatie op dit moment dramatisch. In mei ontstaan ook besmettingsclusters in woonkampen – met soms meer dan 1000 inwoners – van bouwarbeiders. Daar wonen vooral arbeidsmigranten uit Myanmar en Cambodja. Het zelfde gekdt voor fabrieken in heel Thailand. De autroriteiten roepen ook opo op te passen in Bangkokse shoppingmalls. Thailand telt nu in deze derde golf dagelijks rond de 3000 besmettingen en 35 doden. 

Na de ontdekking van een semi-Britse viriusvariant zijn in mei ook de extra besmettelijke Indiase en Zuid-Afrikaanse variant aangetroffen.

 

Corona: Al op vakantie in Thailand?

DE SFEER OP STRAAT:

Afhankelijk van de situatie per provincie past Thailand voorzorgsmaatregelen aan (volg onze Facebookgroep). Maar vooralsnog is overal de sfeer anders dan je bent gewend. 

In het hele land zijn bars al langere tijd voor de tweede keer gesloten. In het grootste deel van het land zijn restaurants en coffeeshops beperkt open. Alcohol schenken is overal verboden. Dat geldt ook hotels, waarvan er vooral in het zuiden veel zijn gesloten bij gebrek aan voldoende gasten. Ook stranden, zwembaden, fitness, stadsparken, natuurparken, musea, toeristische attracties kunnen dicht zijn. 

Binnenlandse reizen zijn mogelijk voor toeristen, maar per provincie zijn beperkingen mogelijk voor mensen die uit een binnenlands risicogebied komen. Bangkok is nu zo’n ‘dieprood’ gebied. Het verst gaat Phuket: Dat is op dit moment – in afwachting van openstelling voor buitenlandse toeristen, alleen toegankelijk voor volledig gevaccineerde en mensen met een Covid-vrij certificaat van niet ouder dan 72 uur 

Reizen naar buurlanden is niet mogelijk. In Laos, Cambodja en Maleisië is sprake van toenemend aantal besmettingen en lock downs, in Myanmar is sinds 3 maanden na een staatsgreep sprake van een chaotisch-gevaarlijke situatie. 

Temperaturen bij binnengaan van gebouwen is normaal. Mondkapjes zijn nu in het hele land verplicht. Ook op straat. Op niet-dragen staan boetes tot 40.000 Baht. 

 

Corona: Al open vakantie in Thailand? 

QUARANTAINE VERPLICHT: 

Thailand heeft ivm de derde golf en vrees voor import van nieuwe virusvarianten opnieuw een verplichte hotel-quarantaine ingevoerd van 14 dagen. Daarbij kan men vooralsnog de hotelkamer niet verlaten. Zeker bij een korte vakantie, zal dit een struikelblok zijn. 

Positief is dat Nederlanders en Belgen voor kort verblijf geen visum meer hoeven aan te vragen. Op het vliegveld krijg je een verblijfsstempel van maximaal 45 dagen. Dat is inclusief 15 dagen extra ivm de quarantaine. Voor langer verblijf is wel een visum nodig (voor zij die in Thailand wonen, werken, studeren – zie sites Thaise ambassade in Den Haag en Brussel). 

 

Corona: Al op vakantie in Thailand?

WAT JE NODIG HEBT:

> Reservering quarantaine-hotel (‘ASQ-hotel’). Kies uit lijst beschikbare hotels op sites Thaise ambassades in Den Haag of Brussel of informeer bij Nederlandstalige Thailand-specialist Greenwood Travel. Voordeel van laatste mogelijkheid: Betrouwbare info hotelkamers (hoe groot/schoon, wel/geen openslaande ramen/balkon, kwaliteit keuken) plus flexibel te boeken en dus geen gets kwijt bij veranderde situatie (geldt ook voor vliegreis) 

> Verklaring zorgverzekering. Nodig is Engelstalige bewijs dat zorgkosten – nadrukkelijk inclusief die voor Covid-19 – voor de hele verblijfsperiode zijn verzekerd voor minimaal USD 100.000. Ervaring leert dat niet alle verzekeraars deze geven. Alternatief is een aanvullende (Covid)verzekering. Info op sites ambassades en bij in Thailand gespecialiseerd, Nederlandstalig AA Verzekeringen. Voordeel laatste mogelijkheid: persoonlijke begeleiding in contact met anonieme verzekeringsmaatschappijen en te bezoeken kantoren in Bangkok, Hua Hin, Pattaya en Phuket 

> ‘Certificate of Entry’ (CoE). Online op te vragen via https://coethailand.mfa.go.th/

> Covid-vrije verklaring. Officiële verklaring met aangehecht resultaat test RT-PCR, niet ouder dan 72 uur voor vertrektijd en/of vaccinatieverklaring 

> ‘Thailand Plus App’. Verplicht downloaden op mobieltje (of informeer staf op vliegveld als je dat niet voor elkaar krijgt. 

Pas op: Er zijn vooralsnog geen regelmatige lijnvluchten en aankomt/vertrektijden kunnen wijzigen. Weet dat bij verslechterende situatie de overheid niet meer overgaat tot ophalen van landgenoten. Het is jou keus om te gaan en je kent de risico’s. Thailand verwacht/hoopt dat vliegverkeer in november normaliseert

 

Corona: Al op vakantie in Thailand!

VANAF 1 JULI: 

Phuket gaat vanaf 1 juli zonder quarantaine-plicht openen voor volledig gevaccineerde toeristen. 70% van de lokale bevokling – en vooral dat deel dat  met toeristen in contact komt – is dan gevaccineerd. Kinderen van toeristen hebben slechts een negatieve sneltest nodig. Een minimaal verblijf op het eiland van (vooralsnog) 14 dagen is verplicht. Op z’n minst is boeking voor 2 weken nodig in Covid-goedgekeurd hotel (AHS+), ook voor buitenlanders die op eiland wonen. Zeker 2x is een test nodig, waarover info nog volgt. 

KLM vliegt vanaf Amsterdam vanaf 31 oktober 4 keer in de week op Phuket (via Kuala Lumpur). Andere maatschappijen vliegen vanaf juli: Thai Airways vooralsnog niet vanuit Brussel (wel vanaf juli vanuit oa Frankfurt), chartermaatschappij Condo vanuit Dusseldorf, Qatar Airways vanuit Amsterdam-Doha) en Emirates van Amsterdam-Dubai). Overstappen in Bangkok is mogelijk, op Suvarnabhumi wordt voor Phuket een speciale terminal ingericht.

De aanpak van Phuket moet in het laatste kwartaal van 2021  ook moeten gelden voor toeristische regio’s als Pattaya/Jomtien, Chiang Mai, Hua Hin, Koh Samui en Bangkok. Maar dat is nadrukkelijk nog een streven.

Het duurt op z’n minst tot eind dit jaar voordat reizen over de hele linie vrijer wordt. Dan moet minstens 70% van de Thaise bevolking zijn gevaccineerd. Maar alles is en blijft uiteraard afhankelijk van de ontwikkelingen. 

Zelfs als op een gegeven moment sprake is van een sterk verbeterde situatie, ziet Thailand er vooralsnog anders uit dan je gewend bent. Nu al zijn veel winkels, uitgaansgelegenheden en hotels definitief gesloten. Verwachting is dat tijdens het aantal faillissementen toeneemt. Ook de armoede neemt toe. Zichtbaar. 

Hoe dan ook zullen Thailand en de Thai je zo snel mogelijk weer welkom willen heten. Misschien wel in een schoner en minder op massa-toerisme ingesteld land. Dat is althans het streven van betrokken partijen. 

Activiteiten van Nederlandse en Vlaamse horeca, ondernemers en organisaties melden we maandelijks in ‘Typisch Thailand Tips’. Ontvang die door lid te worden van onze Facebookgroep ‘Typisch Thailand Telex’ (of kijk op onze site ‘Typisch Thailand’.

 

Corona: Al op vakantie in Thailand? 

ONLINE INFO:

Thaise ambassade Brussel (klik Britse vlag, ga naar ‘Covid-update’ en vervolgens ‘non-Thai)

Thaise ambassade Nederland (klik ‘home’, ga naar ‘Covid-19’ en vervolgens ‘non-Thai’

Typisch Thailand Telex: Laatste ontwikkelingen en aanpassingen in het Nederlands voor Nederlandse en Belgische  reizigers naar Thailand (facebook-groep van website  Typisch Thailand)

Greenwood Travel: Nederlandstalige Thailand-specialist met ervaring inzake quarantaine-reizen/hotels

AA Verzekeringen: Nederlandstalige Thailand-specialist verzekeringen, ook inzake dekking Covid-19

 

Corona: Al op vakantie in Thailand?

GRATIS ARTIKELEN:

interview met Ernst-Otto Smit van Greenwood Travel

Interview met Jeanine Hermanussen van AA Verzekeringen

Corona: Zo tackelt Thailand het virus

Corona: Thais vaccin ook voor ons

Covid toont armoe achter Thaise lach

 

WIE ZIJN WE

Onder onze home-knop kun je lezen over wie we zijn en wat we doen. Bijvoorbeeld over onze dagelijkse Corona-update (met relevante info, ook over/voor Nederlanders en Vlamingen in Thailand). En onze opmerkelijke Thaise berichten die je Thailand en de Thai een beetje beter laten begrijpen: Ons motto is ‘Soms ongelooflijk hard, vaak ontroerend lief. Maar altijd anders dan je denkt. Dat is typisch Thailand’. We doen het voor jou. Met plezier. We hoeven niet aan dit werk te verdienen. We maken natuurlijk wel onkosten. Als er mensen zijn die ons werk waarderen en iets kunnen missen om aan die kosten bij te dragen, dan heel graag natuurlijk. Hoe lees je hier.